26/11/21

Car park plants

Jeg læste en artikel af en kendt engelsk havedesigner, hvori han beklagede, at folk ikke ønsker "car park plants" i deres haver. Planter ved offentlige parkeringspladser - i Danmark kalder vi dem nok kommuneplanter - er fine planter som er super hårdføre, tåler alt i sol, skygge, vind, tørke mv. og passer stort set sig selv. Men de står trælse steder, så vi synes de er trælse. Til mit nye bed tog jeg chancen og midt i oktober plantede jeg buskpotentil, Potentilla fruticosa 'Mckays White' og myrtegedeblad, Lonicera nitida 'Elegant'. De to planter ser jeg ellers kun ved plejehjem eller kommunekontorer, men jeg må se om jeg kan abstrahere fra det "kommuneagtige" ved dem.

10 kommentarer:

  1. Ja det vigtigste er, at du synes om dem, selvom de er lidt kommunale. En god ting er jo også, at de er hårdføre. Måske er de også ved at være in igen :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det har du helt ret i! Og en plante som stortrives og passer sig selv er et absolut plus i haven. Moden kan altid skifte fra det ene år til det andet - det ved vi!

      Slet
  2. Jeg holder virkelig meget af de der seje planter, og har tre slags buskpotentil i min have. Jeg elsker dem. De blomstrer fra juni til frost og skal ikke deadheades og meget andet bøvl. De er endda relativt tørketolerante. Ikke mærkeligt, at de bliver til Car Park Plants. Det eneste jeg gør, er at klippe dem tilbage med års mellemrum, så de ikke bliver risede. De bliver lynhurtigt store igen.
    Myrtegedeblad er også en flot plante - den har jeg nu ikke.
    Tillykke med dem.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Uha herlig at høre at du er glad for buskpotentil. Jeg har det lige som dig: gode seje planter, som passer sig selv er lige sagen. Det glæder jeg mig til.

      Slet
  3. Jeg har osse overvejet myrtegedeblad nogle steder. den kan vist osse vokse i krukke. Skal bare klippes med jævne mellemrum.
    god advent Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tror myrtegedeblad kan blive en fin grøn flade i haven eller kan klippes som buksbom. Jeg var ikke klar over, at den kan vokse i krukker. Det kunne jeg også finde på at prøve, hvor det kan flyttes lidt rundt efter behov.

      Slet
  4. Myrtegedeblad synes jeg rigtig godt om, mens det med potentil kommer an på blomsterfarven. Jeg er på ingen måde gulforskrækket, men lige gule potentiler er efterhånden blevet lidt kedelige for mig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi går forbi et plejehjem ret tit hvor hele området foran er fyldt med den gængse gul potentil riset og fladtrådt. Uha hvor er det grimt!! Men jeg har købt en lidt lavere sort med ret store hvide blomster, så jeg håber at den pynter på en helt anden måde.

      Slet
  5. Jeg siger bare: velkommen i klubben!
    'Kommuneplanter' har da i den grad vist deres værd ved at kunne vokse allevegne - tørt, vådt, opad skråninger og hvor vi slider meget på dem. Måske ligger det kommunale mere i at de bruges i meget store flader, og derfor får et lidt fantasiløst præg, og i vores haver har vi sjældent brug for så store ensartede bevoksninger. Der er simpelthen ikke plads.
    Når det kommer til det driftsikre er jeg jo også glad for helt almindelige stauder, som sagtens kan spille en rolle uden at virke kedsommelige. Det væsentlige er de trives.
    Her i haven har jeg en del orange potentilbuske, og så de 12 myrtegedeblad jeg købte i en kasse for næsten ingen penge. De er alle skattede indslag i havens bunddække.
    Du skal nok blive glad for dine nye buske, og i et helt nyt bed har du jo brug for noget som kan dække jorden ret hurtigt. Man kan vel altid skifte til mere eksotiske planter, når man er parat til det:)

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det! Vi er vist mange i klubben. Vi nyder gode seje planter som trives lige meget hvor vi planter dem. Dejligt at høre at du er glad for dine potentil og gedeblad. Glæder mig til at se mine vokse til og begynde at pynte i haven.

      Slet