11/06/21

Kombinationer

Jeg elsker at kigge i havebøger og haveblade. Jeg får så meget inspiration fra billeder af de allerflotteste bede fra de allerfineste haver. Jeg så f.eks. et billede med store flotte bregner i et bed af hasselurt. Sådan noget måtte jeg bare have. Min lille plet er ikke helt udvokset endnu, men jeg glæder mig over kontrasten i løvet hver eneste dag.
Jeg læste også om at Cotinus 'Royal Purple', parykbusk, kunne beskæres som en staude, altså langt ned hvert forår. Det giver fantastiske muligheder for at kombinere det vinrøde løv med f.eks. Geum 'Totally Tangerine' og blå stauder som bjergknopurt og Nepeta. Denne kombination har jeg meget glæde af.

10 kommentarer:

 1. Jeg elsker også at lade mig inspirere af havebøger og -blade, og jeg kan sagtens bruge en hel aften på at kikke på flotte billeder.
  Det er en virkelig flot kombination af planter, du viser. Jeg spekulerer på, hvad det er for en staude med grønne knopper, der ses i forgrunden.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det. Den lige foran Nepetaen? Det er Eryngium, det hedder vist mandstro på dansk. Der kommer billeder, når den springer ud. Den har den mest fantastisk blå farve.

   Slet
 2. åh ja de er flotte bregner og hasselurt sammen. Dog er jeg lidt irreteret på hasselurt. Her i haven bliver den nemlig ikke hvor den skal. Myrerne flytter rundt på dens frø, så de popper op alle vegne.
  Flot du kan nænne at klippe parykbusk ned. Jeg er en kylling når det gælder at klippe langt ned. Det ser flot den sammensætning.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Alle mine hasselurt er selvsået. Jeg flytter dem bare rundt, hvor de passer. Så jeg giver dig ret i, at de er svære at holde styr på. De er gode til lidt svære steder, hvor andre planter ikke vil trives. Ja det kræver lidt mandsmod at klippe langt ned, men jeg har læst at bare jeg venter til de nye skud er ved at bryde frem, kan jeg være sikker på at der kommer nye skud under klippestedet.

   Slet
 3. Jeg kan sagtens følge dig i fascinationen af de to sammensætninger.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er lækkert med noget kontrast uden for meget kontrast.

   Slet
 4. Ja det ser flot ud, det med klipning af parykbusk er måske ikke så tosset en idé. Tak for tip.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak og velbekomme! De nye grene har den intense røde farve som bladene har. Det pynter allesammen.

   Slet
 5. Jeg kan godt følge dig i at lade mig inspirere fra både bøger og blade. Bregner og hasselurt er blandt mine yndlingsplanter og du har fået lavet dig et flot bed med de grønne planter, som er så forskellige!
  Og dit blomsterbed er lige ved at ligne en kombi jeg har også, her er det blot røde Sedum med orange potentilbuske, smukt græs og knopurt, men farverne er meget ens. Det er jo også sjovt at man kan få den samme virkning med forskellige planter.
  Parykbusk har jeg endnu ikke, for jeg er ikke så begejstret for blomsterne, men jeg må indrømme det er en flot busk. Kender en have med en kæmpe parykbusk som er noget af det smukkeste (et mindre træ faktisk) og det er jo smart den også kan skæres ned og være lille!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det! Jeg kan godt lide kontrasten ved løvet mens det hele er holdt i grønt. Det lyder rigtig flot med din kombination. Uanede muligheder, hvad? Jeg er heller ikke glad for blomsterne på parykbusk, så nedklipningen gør, at jeg kun får de røde blade. Perfekt for mig.

   Slet