06/09/21

Farveskift

Når jeg køber en staude, går jeg meget op i hvornår den blomstrer. Det betyder meget om det er maj eller august. Men da jeg begyndte at købe planter med gode efterårsfarver tænkte jeg bare: Efterårsfarve! Men jeg har siden lært, at der er lige så meget variation som med blomster. Denne vinget benved, Euonymus alatus 'Compactus' forskrækkede mig vildt de første par år, da den begyndte at få røde blade midt i august. Æj! Den dør, den mangler vand, blæsten har ødelagt bladene eller eller. Men nej! Den er bare hurtig ude med at skifte sommerens grønne blade til efterårets knaldrøde. Nu kan jeg med sindsro nyde skiftet!

10 kommentarer:

 1. Ja benveden er så småt ved at få efterårsfarver, nogle mere end andre, jeg har en del forskellige, men alle bliver de fine.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja de får de mest fantastiske farver.

   Slet
 2. Her får vinget benved også så småt høstfarver i august, og jeg har også været bekymret, men det er åbenbart bare sådan den er. Allerede her i løbet af september smider den bladene, men du milde, hvor er den flot forinden! Høstfarver er noget af det mest spændende, for man ved aldrig rigtig hvordan det spænder af, i modsætning til blomsterne, men det løfter humøret med disse skønne farver inden vi går ind i den grå tid.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja man bliver lidt bekymret men det er lækkert at nogle planter starter tidlig mens andre kommer senere. Så får vi en lang flot efterår. Du har ret i at vind og vejr også betyder rigtig meget for hvordan efterårsfarverne bliver.

   Slet
 3. Sådan havde jeg det også de første år - nu ved jeg, at den skønne røde farve er helt naturlig allerede nu. Jeg ville ønske, den ville vente en måned, men nej, den varsler stædigt, at efteråret er lige om hjørnet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er en lille varsel om at de mørke måneder så småt er på vej.

   Slet
 4. Der er stor forskel på, hvornår planterne overgiver sig til efteråret. På den ene side er det jo fint at kunne strække efterårsfarverne over lang tid, på den anden side er det lidt trist, hvis farverne indfinder sig meget tidligt. Men fakta er, at der begynder at ligge en del blade på græsplæne og fliser. Vi håber på et lunt og smukt efterår.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også en del døde blade på græsplænen, men tænkte mest på den manglende regn. Når vejret er så godt glemmer jeg helt at efteråret er på vej. Men så skifter benved farve, og så ved jeg at det er på vej.

   Slet
 5. Min står et forholdsvis skygget sted, så den er ikke rigtig begyndt farveskifte endnu. men den er osse helt ny, plantet i vinters. Men måske er der for skygget.
  De "vilde" benved er i fuld gang med farverne.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan godt være at skyggen gør at farveskiftet kommer lidt senere. Men nogle flotte efterårsfarver bliver der!

   Slet