22/05/21

En fin kontrast

Jeg har et staudebed, som er mest blå og lilla. Jeg syntes der manglede højde og måske også noget kontrast til alt det grønne/blå/violet. Så sidste sommer plantede jeg en Physocarpus opulifolius 'Dart's Gold', en gulløvet blærespirea. For øjeblikket står Ajuga reptans med blå blomster og der er en masse grøn løv, så jeg kan allerede se, at busken giver en fin kontrast. Højden må jeg vente et par år på. Jeg har set, at busken kan stammes op eller formklippes eller forblive en busk, så der er mange muligheder. Jeg har ikke helt besluttet mig endnu. Den skal i hvert fald have fred de første år til at etablere sig.

12 kommentarer:

 1. Jeg synes, det er godt set med blærespireaen. Den vil være fin til de blå og lilla farver. Jeg tror, man ofte er tilbøjelig til at få for lidt højde i bedene. Jeg har de sidste par år selv arbejdet lidt med høje stauder/sommerblomster, og jeg kan godt se, de høje blomster gør bedene mere spændende. Så må man tage med, at en del af dem kræver opbinding.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes også, at jeg har manglet højde i bedene, så jeg har prøvet med at blande stauder og buske. De høje stauder skal helst kunne stå selv. Jeg knækker mere end jeg redder, når jeg prøver at binde. :-(

   Slet
 2. Det er en fin kombination, jeg har en, der står i skoven, den har en pæn højde. God idé at lade den være i fred det første par år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er en pæn stor busk og jeg kan altid gå i gang med at forme den efter den er veletableret.

   Slet
 3. Blå/lilla og gul er jo lige overfor hinanden i farvecirklen, så de er komplementærfarver og fremhæver hinanden, så det gule bliver mere gult og det blå bliver mere blåt/violet. Det synes jeg er en god måde at arbejde med farver i haven, og her får du også bragt lidt kontrast ind i forhold til den mørke mur. En win-win-win situation som sikkert bare bliver bedre fremover.
  Jeg synes der var tendens til en vis farve-forskækkelse og tone-i-tone stil i en del år, og nu er vi begyndt at blive lidt dristigere igen. Hver ting til sin tid, og kontrastfarver er altså en god måde at bringe liv og nye proportioner ind i haven.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja du har nok ret i at tone-i-tone er set meget i disse år. Jeg har nok selv lidt farve-forskrækkelse, så jeg vil helst have én farve i bedet med en lille smule kontrast. Eller arbejde med en 1/4 eller 1/3 farvecirkel, sådan rød-violet-lilla-blå.

   Slet
 4. Her er jeg helt på linje med Ulla og holder meget af at operere med kontrastfarver. Det med højde i bedene er også noget, jeg går en del op i.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kunne forestille mig, at mere erfaring giver mere lyst til at prøve sig frem. Og så finder man flere og flere gode kombinationer. Ligesom med højden: man kigger på de flade bede i et par år og til sidst kan se at der skal ske noget.

   Slet
 5. Gul- blå er jo en klassiker, det ser godt ud.. Selvom jeg hører til dem der ikke er så begejstret for gule blade, så kan jeg godt se den dekorative virkning.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Er det ikke dejligt, at vi kan være så forskellige? Vi har hver vore favoritfarver og nogle vi bare ikke kan lide. Så får vi mange forskellige haver at kigge på!

   Slet
 6. Det bliver garanteret flot med en busk i bedet som højdegiver. Fordelen ved en busk frem for høje stauder, er at den og dermed højden er der hele tiden.
  Gul farve mod lilla og blå bliver bestemt også fint. Man ser det allerede med de blå ajuga.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg synes også at buske i et staudebed giver noget pondus og struktur også om vinteren. Så gælder det bare om at være tålmodig indtil højden indfinder sig!

   Slet