29/10/21

Et træ men hvilket

Til udvidelsen af bedet ved østterrassen ønskede jeg mig et træ. Men hvilket? Jeg havde læst Havens artikelserie om træer og deltog derefter i Haveselskabets webinar om træer i haven. Jeg hæftede mig mest ved, at valget af træsorten egentlig var lidt sekundær. Først og fremmest skulle jeg finde ud af træets funktion i haven designmæssigt. OK! Jeg fandt hurtigt ud af, at jeg skulle bruge et solitærtræ til at give højde på stedet og til at fungere som fokuspunkt, når vi kigger ud fra huset. Størrelse og form skulle passe til et almindeligt parcelhus og -have, altså ikke for stor og bred. Apropos et tidligere indlæg om farver og stemninger ønskede jeg lidt ro og kølighed, så ingen store blomster eller røde bær. Jeg endte op med at vælge et hjertetræ, som er lidt letløvet og åben og har blågrønne blade, meget små blomster og fine efterårsfarver. Nu går der bare evigheder før jeg kan se om alle mine overvejelser giver det ønskede resultat.

12 kommentarer:

 1. Med så mange og gode overvejelser er det garanteret et perfekt valg. Hjertetræer er jo i hvert fald meget smukke, og jeg kan tænke mig til at det bliver flot. Uh hvor jeg kender det med at skulle vente... Det er det værste man kan byde en haveejer :-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg tror at hjertetræet bliver fin på den plads. Uha ja ventetiden er lang. Men sjov nok når jeg kigger på de sølle pinde så ser mit indre øje et stort flot træ!

   Slet
 2. Ugh ja det med at vente på en størrelse, det tager evigheder syntes man og så liige pludselig er træet stort, hvor blev årene af??
  Vi har osse et hjertetræ. Noget større end din fine nye, hæ vores er ca 37 år, såååe det har størrelsen nu.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du ret i, Gunvor! De første par år sker der bare ingenting, og så pludselig er det blevet til et stort træ. Det må være en skøn/underlig fornemmelse at kigge på dit træ og tænke at det har stået der i 37 år.

   Slet
 3. Et hjertetræ er et godt valg, jeg har tre, men ingen af dem er helt som jeg gerne vil have det. Der skal være honningkageduft i løvet, det har ikke lykkedes mig at finde det, selvom jeg har tre. Underligt. Jeg håber, at dit bliver smukt og velduftende :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg tror jeg har fundet det rigtige. Jeg har læst om det med duften af løvet om efteråret. Så må jeg se om det lykkes for mig. Der går jo nogle år før der er blade nok!!

   Slet
 4. Det er uden tvivl et godt valg, du har taget. Et hjertetræ er et sundt og smukt træ.
  Vi havde engang et hjertetræ i haven, men vi fældede det, fordi det blev for stort. Det voksede meget hurtigere, end jeg havde regnet med. Så jeg tror ikke, det varer ret mange år, før du har et smukt træ at kikke på.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver spændende at se om jeg har valgt rigtigt. Det med sundheden er i hvert fald vigtigt. Jeg har læst mig til, at de kan blive store, når de står i fed fugtig jord. Min jord er det modsatte, så mon ikke væksten bliver lidt derefter.

   Slet
 5. Der findes så mange smukke træer, der kunne være en mulighed, så jeg forstår udmærket, at det var svært at vælge. Dit lille hjertetræ, som ser ud til at være flerstammet, vil du ikke fortryde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det at der er så mange smukke træer at vælge imellem har gjort det lidt angstprovokerende at vælge det ene rigtige træ! Jeg synes også at et flerstammet træ giver nogle muligheder hen ad vejen. Det kan bliver lidt buskagtig eller kan stammes op med en eller flere stammer.

   Slet
 6. Det er et grundigt forarbejde du har gjort, så mon ikke det får en god ende. Desværre skal du vente en rum tid før du ser den virkning du søger, men et letløvet træ vil give gode muligheder for at dyrke jorden nedenunder, og hjertetræer er jo fine. En god udsigt bliver egentlig bare endnu bedre når man kigger ud under trækroner, og efterhånden kan man jo godt bruge lidt skygge i nærheden af huset. Nu bliver det spændende at se hvad du anbringer i bunden af bedet.
  Held og lykke med de næste valg!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Andre planter kan man altid flytte rundt på. Valget af et træ føles så permanent på en måde, så der skulle mange tanker til. Du har helt ret. Det er lækkert med højden på trækronen og så pladsen under som kan fyldes med mange gode planter. Jeg glæder mig!

   Slet